MMA-träning bakom Chris Hemsworths kropp i Thor- och Avengersfilmerna

Det är inte alla som kan axla rollen som åskguden Thor men hittills har Chris Hemsworth lyckats väl i Marvels filmer. Den 36-årige australiensaren var däremot inte klippt och skuren för rollen från början. Det krävdes hård träning för att han skulle få kroppen som förknippas med den fornnordiska guden, och för att lyckas fick han börja med MMA.  

Tyngdlyftning gjorde honom tung 

en intervju med tidningen Café sa Chris Hemsworth att han lätt blir uttråkad och att vissa träningsformer inte passar honom, däribland löpning. Inför den första Thor-filmen (2011) valde skådespelaren att fokusera på styrketräning för att bygga upp sin kropp. Träningsformen gjorde att han nådde sitt mål utseendemässigt men det gjorde honom också tung och stel och han hade svårt att röra sig. Lösningen blev att ändra träningsregimen och inkludera MMA.

Hemsworth och hans personliga tränare, Luke Zocchi, började att träna muy thai och kickboxning inför den första Avengers-filmen (2012) för att öka smidigheten. Detta gav honom mycket smidigare muskler och gjorde det enklare att spela in stridsscenerna. Träningsformen gjorde även att han tränade hela kroppen istället för att fokusera på specifika muskelgrupper. 

Enligt tränaren är Hemsworth lovande i kickboxning. Däremot är hans träning enbart fokuserad på att bygga upp fysiken och han saknar både tekniken och taktiken för att gå en riktig match. Även om han har förfinat vissa slag och sparkar skulle han inte ha en chans i en match mot t.ex. Israel Adesanya, som började som kickboxare och i oktober blev mellanviktsmästare i UFC. 

Olika porträtteringar men samma kropp

Thor har alltid porträtterats med en krigares muskulösa kropp. Konstnären Henry Fuseli porträtterade honom på samma sätt som de grekiska gudarna i konstverket Thor Battering the Midgard Serpent (1780). Formgivaren B. E. Fogelberg valde en större, men ändå muskulös kroppsbyggnad till sin staty Thor (1844), vilken finns på Ulriksdals Slott. Däremot är det Marvel som har introducerat det långa blonda håret. 

Enligt mytologin är Thors hår mörkt rödbrunt, vilket skaparna bakom spelet Gods of War har noterat. I spelet dyker Thor upp tillsammans med Oden, som är på jakt efter kunskap. Men till skillnad mot Marvels rättvise gud är karaktären i spelet mer oberäknelig och mördar allt som kommer hans väg. Spelet vann pris som årets spel 2018. 

Inför kommande filmer där skådespelarna behöver vara i form, tränar de i samma professionellt standard som människor inom sporten. Det kan vara ett stort avgörande för en film om man är i form eller ej som det är inför en fotbollsspelare nästa match. Det kan ge en betydligt stor påverkan på om en av stjärnspelarna inte har legat i på sistonde och resultatet kan även ändras inom på de senaste oddsen på fotboll. Därav ska man alltid kolla inför en match hur spelarna och tränarna har det, innan man tar något beslut på vad man ska satsa på. Även på hur attityden är inför fotbollsspelarensmatch eller skådespelarens kommande film. Därav kan man nästa se hur resultatet kan ske inför match eller film.

Marvel har samtidigt valt att porträttera Thor på olika sätt. I den animerade serien Thor: Tales of Asgard är Thor tonåring och har ännu inte vuxit i sin kropp. Delar av serien användes i den första filmen för att porträttera Thors unga år.  

Det krävs mer än tyngdlyftning för att bygga upp en kropp som gör den fornnordiska guden rätta. Men det krävs ännu hårdare träning för att kunna utmana en kickboxare i en match.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *